Blog trend Terkini Teknologi Pendidikan dan Sekolah Pintar
Blog Rasmi

Sebab-Sebab yang Memihak Kepada Penggunaan Whiteboard Interaktif

whiteboard Interaktif - papan yang disambungkan ke komputer atau projektor dengan paparan yang boleh dimanipulasi oleh tetikus, stylus, atau skrin sentuh - perlahan-lahan menggantikan papan hitam tradisional di bilik darjah di seluruh negara. Walaupun banyak pendidik memilih whiteboard interaktif sebagai alat di dalam pembelajaran dan perlu di dalam setiap kelas, tetapi masih ada segelinitr yang memilih untuk terus menggunakan papan hitam tradisional.

Sebab-sebab yang memihak kepada penggunaan whiteboard Interaktif Arvia :

Jimat Perbelanjaan
Hanya RM 5-6 ribu setiap satu, whiteboard Interaktif arvia boleh dimiliki setiap institusi atau sekolah. Tidak salah melabur sedikit wang untuk kepentingan pelajar dan guru. Bukan sahaja pihak guru, malah pihak sekolah dan pelajar akan mendapat manfaat jika ia digunakan secara bijak di dalam pembelajaran dan pengajaran. 

Alat visual yang kuat untuk guru
Menggunakan whiteboard Interaktif, guru boleh membuat pelajaran yang menggabungkan video, gambar rajah bergerak, dan kandungan dalam talian untuk membantu menjelaskan bahan yang sukar dan untuk memastikan pelajar terlibat.

Kemampuan multimedia whiteboard Interaktif juga membolehkan guru menyampaikan maklumat dalam pelbagai cara. Sekiranya seorang guru melakukan pelajaran di Australia, misalnya, dia dapat menunjukkan kepada pelajarnya peta dari Google Earth, graf PowerPoint mengenai penduduk bandar, dan video National Geographic mengenai haiwan Australia. Bagi kebanyakan pelajar, pelajaran jenis ini jauh lebih menarik daripada kuliah lurus.

Keupayaan untuk pelajar berinteraksi
Pelajar boleh berinteraksi dalam pelbagai cara dengan papan putih, termasuk menulis di atasnya, memanipulasi objek dalam permainan yang sepadan atau menyusun, atau mengundi pada jawapan dengan bantuan peranti pegang tangan. Ramai guru percaya jenis interaksi ini menjadikan para pelajar berminat dan lebih terlibat dalam pelajaran.

Paparkan projek pelajar
whiteboard Interaktif membolehkan guru untuk mempamerkan projek yang dibuat oleh pelajar menggunakan perisian seperti PowerPoint. Jenis projek ini mungkin kelihatan lebih menarik di skrin besar, dan kebanyakan pelajar senang melihat karya mereka dipaparkan dalam cara ini.

whiteboard Interaktif sangat bernilai jika setiap guru di sekolah memahami manfaatnya dan tahu bagaimana untuk menggunakannya. Peralatan bilik darjah kurang dan tidak boleh digunakan, tidak salah jika sekolah memikirkan untuk melabur sedikit wang bagi menyediakan peralatan teknologi canggih yang benar-benar dapat membantu meningkatkan kemajuan pelajar. 

Share this post