Idea & Inspirasi Menggunakan Whiteboard Interaktif dengan Aktiviti Menarik

Lebih sedekad yang lalu, kegunaan Whiteboard Interaktif telah digunakan secara meluas di banyak sekolah. Para guru dan pendidik telah pun mempraktikkan penggunaan teknologi ini di dalam pembelajaran dan pengajaran. Malangnya, sesetengah sekolah tidak menawarkan latihan yang diperlukan untuk guru mengenali sistem ini dengan lebih baik dan memanfaatkan kegunaannya sebaiknya. Ramai guru dibiarkan berdikari untuk belajar dan menggunakan whiteboard Interaktif mereka sendiri.

Beberapa pakar telah berkongsi kaedah bagi mencari sumber dalam talian. Kajian membuktikan bahawa penggunaan Whiteboard Interaktif meningkatkan kreativiti dan penglibatan dalam proses pembelajaran di kedua belah pihak: guru dan pelajar.

Dalam artikel ini, kami menawarkan beberapa pendekatan kreatif untuk menggunakan Whiteboard Interaktif secara berkesan. Kami berharap beberapa idea ini memberi inspirasi kepada anda!

1. Google Earth

Setelah dipasang, ia dapat membantu bukan hanya semasa pelajaran geografi, tetapi di hampir setiap kelas. Terokai dunia, cari tumbuh-tumbuhan dan haiwan yang jarang ditemui, membincangkan budaya, tamadun, bahasa, seni bina, reka bentuk, stadium bola sepak dan muzium pelancongan, bermain GeoGuessr (aplikasi web kecil yang mengambil pengguna ke tempat di dunia menggunakan teknologi Street View dan membuatnya meneka di mana ia berada).

2. Pertandingan Berpasukan

Guru perlu sentiasa ingat bahawa keseronakan dalam pembelajaran adalah satu kualiti yang penting. Teknologi seperti Kinect dan Wii membolehkan pengguna untuk mengintegrasikan, dan belajar secara serentak apabila menggunakan teknik tindak balas fizikal. Pembelajaran Sains mengajar kita bahawa apabila kita bergerak, kita boleh belajar dengan lebih berkesan. Bahagikan sekumpulan pelajar ke dalam pasukan dan buat mereka bersaing antara satu sama lain dalam permainan yang memerlukan pengetahuan dan kecerdasan mereka. Ia membina semangat berpasukan dan daya saing - dua kemahiran yang tidak boleh dipandang ringan di dunia kedewasaan.

3. Mengajar Pelajar Imej Asas, Bunyi dan Penyuntingan Video

Dengan pelbagai perisian yang tersedia - seperti Editor Foto Google + - pelajar boleh edit, mengubah saiz dan menambah baik foto. Bekerja dengan contoh yang menyeronokkan boleh menjadi cara yang menarik untuk memimpin pelajar muda ke dalam dunia penyuntingan grafik. Perkara yang sama boleh dilakukan dengan bunyi dan filem. Guru boleh memberi tunjukajar kepada kumpulan pelajar bagaimana nada suara seseorang boleh diubah atau menambah kesan khas kepada video, dan kemudian biarkan pelajar bertindak dengan sewajarnya.

4. Pertandingan Ejaan

Walaupun ada perdebatan tentang persaingan di dalam bilik darjah, sesetengah pelajar menyukainya. Seorang guru boleh menganjurkan pertandingan ejaan untuk pelajar dengan karya mereka dipaparkan di papan dan diperiksa secara automatik oleh aplikasi susunan ejaan. Kemudian, hasilnya berubah menjadi markah dan pemenang diumumkan.

5. Membuat Lawatan Maya

Banyak tempat penting dengan warisan budaya dan nilai akademik menawarkan lawatan maya secara dalam talian, yang boleh diakses melalui Whiteboard Interaktif dan ditunjukkan kepada pelajar. Sesetengah daripada mereka juga interaktif, dan ini akan menarik minat pelajar untuk memberi tumpuan sepenuhnya. Lawatan maya juga merupakan idea yang baik sebelum dan selepas lawatan sebenar ke lokasi, kedua-duanya akan bertindak sebagai pengenalan dan ringkasan perjalanan.

6. Menyimpan Rekod Pembelajaran

Beberapa whiteboard Interaktif di lengkapi dengan kamera dan sistem bunyi. Ia adalah ciri hebat yang boleh digunakan untuk merakam persembahan, ucapan dan projek pelajar. Ini boleh digunakan untuk menawarkan kritikan yang membina. Pada tahun akhir sesi pembelajaran, rekod dan simpanan fail ini boleh digunakan untuk proses mengulangkaji dan imbas kembali. Semasa menonton klip lama, dapat menghidukan suasana sentimental dan keseronakan diantara pelajar. (disini perlu memastikan privasi setiap pihak dijaga -dan selaras dengan dasar sekolah anda).

7. Bekerjasama

whiteboard Interaktif membolehkan pelajar berinteraksi antara satu sama lain dan dengan guru. Sebagai contoh, bekerjasama dalam projek bersama, dengan aspek yang berbeza yang dilakukan oleh pelajar yang berlainan, di hadapan kelas. Bukan sahaja ini akan melibatkan kumpulan, tetapi juga menyediakan mereka dengan buah-buahan yang dapat dilihat dari pekerjaan mereka.

8. Muat turun Video dan Aplikasi Flash (bersedia untuk kehilangan sambungan)

Ia sentiasa menjadi idea yang baik untuk bersedia untuk downtime rangkaian. Dengan beberapa aplikasi, seperti SWF Catcher, adalah mungkin untuk menyimpan kandungan dalam talian pada cakera keras tempatan dan mengaksesnya tanpa disambungkan ke Internet. Ini boleh termasuk video, permainan mini dan Interaktif yang membolehkan pelajar berinteraksi dan belajar.

9. Recap Lawatan

Pelajar dan guru boleh membawa gambar dan video mereka semasa lawatan lapangan, menganjurkannya dan membuat ringkasan keseronokan dan edukatif pengalaman bersama mereka, dengan menggunakan kemahiran yang diajar sebelumnya. Ini dapat membuatkan pelajar melihat bahawa semua yang mereka pelajari mempunyai tujuan dan sangat berharga - ditambah memberikan kenangan yang tidak dapat dilupakan.

10. Interaktif

Ia tidak menghairankan bahawa whiteboard Interaktif hebat untuk menghasilkan kandungan yang Interaktif!

Arvia Smart Classroom - "Pelbagai manipulatif maya yang bekerja dengan hampir semua whiteboard Interaktif. Menyediakan kaedah pengajaran digital interaktif untuk pelajar dan guru meneroka data, mengurus, menyampaikan dan berkongsi di kalangan pengguna.

 

Share this post

Leave a comment