5 gaya pengajaran interaktif yang membuat perbezaan

Sekarang adalah masa untuk memulakan kehidupan dalam gaya pengajaran baru. Berikut adalah beberapa cara yang paling berkesan untuk melibatkan pelajar anda.

1. Brainstorming
Sumbangan brainstorming biasanya dilakukan dalam sesi kumpulan. Proses ini berguna untuk menghasilkan pemikiran dan idea kreatif. Brainstorming membantu pelajar belajar untuk menarik bersama. Jenis-jenis brainstorming interaktif termasuk:

  • Berstruktur dan tidak berstruktur
  • Pemikiran terbalik atau negatif
  • Hubungan kumpulan nominal
  • Interaksi dalam talian seperti sembang, forum dan e-mel
  • Pemetaan idea pasukan
  • Kumpulan lulus
  • Cakera individu

2. Berfikir, berpasangan, dan berkongsi
Menyediakan masalah atau pertanyaan, kemudian pelajar diberikan pasangan. Beri setiap pasangan masa yang mencukupi untuk membuat kesimpulan, dan izinkan setiap peserta untuk menentukan kesimpulan dalam suara peribadinya. Anda juga boleh meminta satu pelajar menerangkan konsep sementara pelajar lain menilai apa yang sedang dipelajari. Adakan pelbagai variasi proses-pelajar anda akan terlibat, berkomunikasi, dan mengekalkan lebih banyak maklumat di hadapan mata anda.

3. Sesi buzz
Peserta datang bersama-sama dalam kumpulan sesi yang menumpukan pada topik tunggal. Dalam setiap kumpulan, setiap pelajar menyumbangkan pemikiran dan idea. Menggalakkan perbincangan dan kerjasama antara pelajar dalam setiap kumpulan; setiap orang perlu belajar daripada input dan pengalaman masing-masing.

4. Proses kejadian
Gaya pengajaran ini melibatkan format kajian kes, tetapi prosesnya tidak begitu teguh seperti sesi latihan kes studi penuh. Tumpuannya adalah untuk belajar bagaimana menyelesaikan masalah sebenar yang melibatkan orang sebenar-menyiapkan pelajar anda untuk kehidupan di luar bilik darjah anda. Berikan kumpulan pelajar kecil dengan butiran dari insiden sebenar dan kemudian minta mereka untuk membangunkan penyelesaian yang boleh dilaksanakan.

5. Sesi Q & A
Pada tajuk setiap pengenalan topik, tetapi sebelum pembelajaran yang rasmi, mintalah pelajar anda untuk memasukkan soalan mengenai perkara mengenai kad indeks 3 × 5. Selepas anda mengumpul kad, campurkannya dan baca dan jawab soalan yang dijana oleh pelajar.

Share this post

Leave a comment